Home Здраве Митът за функционалния алкохолизъм

Митът за функционалния алкохолизъм

2000
0
SHARE
функционален алкохолизъм

Алкохолът винаги оказва въздействие върху здравето, степента от последиците зависят от множество фактори.

Функционалният алкохолизъм е проблем, който се подценява, тъй като се приема за нормално повечето от нас да пият, когато са в компания, да пият след работа за успокоение, да го превръщат в ритуал, който не подлежи на промяна. Границата е изключително тънка и при всеки мярката е различна.

Алкохолът винаги оказва отражение на физическото ни здраве и на емоционалното ни състояние. Друг е въпросът кога и как се проявяват тези последици – те зависят от множество фактори. Потенциалните проблеми, с които би могъл да се сблъска функционалният алкохолик, са според наследствената му предразположеност, психическата стабилност и дори възпитанието.

Митът за функционалния алкохолизъм се състои в следното:

На мен не може да се случи

Аз контролирам ситуацията и себе си. Пия едно малко само след натоварен ден, винаги бих могъл да спра.

Не пия за сметка на семейството си

Функционалният алкохолик счита, че щом все още се труди ежедневно, не е причинил загуби на близките си, води нормален живот и отглежда съвестно децата си, значи той не попада в графата на зависимите от градусовите напитки.

Спортувам и се храня здравословно

Когато се говори за алкохолици, всеки си представя изпаднали хора, ровещи по кофата или надяващи се на подхвърлени стотинки за малка бутилка ракия. Всъщност истината е, че мнозина от тръгналите по пътя към психологическата зависимост към алкохола, спортуват активно и се грижат за здравето си, но компенсацията е до време. Те не пропускат да си набавят необходимото количество алкохол, но не са осъзнати за негативните влияния от злоупотребата с него, тъй като не успяват да идентифицират проблема.

Всички пият по поводи

Още една заблуда, която се върти в главата на функционалния алкохолик. Той така планира обстоятелствата, че да не пропуска възможността да пие. Винаги има запаси и отива на гости, където знае, че се употребява алкохол. Организира излизанията си по такъв начин, че да има кой да шофира, за да може той да пие. Понякога стига до крайности, отклонявайки покани, ако няма транспорт – понеже той не шофира в нетрезво състояние. Привидната му нормалност не създава в него усещане за някакъв проблем, но и не допуска вероятността да пропусне традиционната си доза алкохол.

Бъдете нащрек при следните симптоми за функционален алкохолизъм:

Желанието за алкохол е голямо и не може да бъде заместено с друго.
Нервност, ако пропускаме часа от деня, в който сме свикнали да консумираме алкохол.

Алкохолът ви помага да се почувствате във форма – по-точно вие сте с тази нагласа, считайки че без него не сте нормален човек.

Трябва да се има предвид, че прекомерното приемане на напитки се измерва в индивидуално отношение. Ето защо е толкова трудно да се установи кой е в капана на функционалния алкохолизъм и нерядко намесата на специалист се търси в тежки фази на проблема, потвърждава и психологът Анна Тодорова (AnnaTodorova.com).

В заключение можем да кажем, че функционалния алкохолизъм не трябва да се подценява. Алкохолът е на челни места като наркотично вещество с най-голям негативен ефект върху човечеството и дори и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-голям е шанса заигравката в алкохола да не стигне до алкохолизъм.

LEAVE A REPLY