Home Всичко за жената 7 съвета за здраве и добър външен вид

7 съвета за здраве и добър външен вид

1608
0
SHARE

Здравето и добрия външен вид несъмнено са най-желаните неща от всеки човек. Отделният организъм има своите собствени изисквания за полезни вещества и съставки, въпреки това съществуват няколко неща, които са задължителни за всеки човек.

1. Приемът на вода е в основата на по-доброто здраве, което оказва и пряко отражение на външния вид. Ежедневната консумация на прясна вода ще подобри здравословното състояние на организма. Няма точна формула за изчисление на нужното количество вода. Въпреки това редица специалисти съветват мъжете в зряла възраст да приемат минимум 3 литра, а жените минимум 2 литра вода. За активно спортуващите е важно да си набавят течности непосредствено след тренировка и ако е възможност по време на тренировъчния процес.

Освен нуждата от вода човешкият организъм се нуждае и от хранителни вещества.

2. Приемът на риба е в основата на по-добра кожа, намаляване на редица рискове за организма и защита на зрението. Рибата е богата на белтъчини, омега-3 мастни киселини, калций, желязо, цинк, йод, витамини от група B, витамини А, D и Е. Освен това съществува изключително богато разнообразие от видове риби, като няма две с еднакъв вкус. Това позволява на всеки човек да приема разнообразно месо и да подбира според собствения си вкус морските или сладководни рибни деликатеси.

3. Цитрусовите плодове са изключително богат източник на витамин Ц, който седи в основата на здравата съединителна тъкан. Приемането на разнообразни цитруси всеки ден ще осигури на организма нужните му количества витамин Ц. Други растения богати на този изключително важен за човека витамин са ягодите, червените чушки, карфиола и други.

4. Фибрите са от голямо значение за организма. Те се наричат още влакнини и баластни вещества. Фибрите се намират в плодовете, зеленчуците и зърнените храни – боб, леща, трици и други. Те са силна и засищаща храна, понижават нивото на лошия холестерол и помагат за прочистването на червата. Помагат при контрола на теглото и намаляват риска от рак на дебелото черво.

5. Приемът на антиоксиданти помага на организма да неутрализира действието на свободните радикали като токсини, тежки метали, токсични съединения и други, които отделят отровни оксиди и застрашават здравето. Силни антиоксиданти са алое вера, червените боровинки, селенът и други. Редовният им прием предпазва човешкия организъм и намалява рисковете от различни заболявания. Освен антиоксидантното действие алое вера е изключително полезено за обмяната на веществата и прочистването на стомашно-чревния тракт.

6. Пробиотиците са тъй наречените „добри бактерии“, които живеят в стомашно-чревния тракт на човека. Тяхното име идва от грицки: про означава „за“ и биос – „живот“. Редица учени и организации определят пробиотиците като живи микроорганизми, които в подходящо количество имат положителен ефект върху здравето на приемащия ги организъм.

7. Пчелните продукти – мед, пчелно млечице, прополис и пчелен прашец са познати на хората още от дълбока древност. Техните благоприятни свойства осигуряват множество полезни и хранителни вещества за организма.
Пчелният мед например е богат на витамини, въглехидрати и минерали, които го превръщат в уникален източник на енергия.

Пчелното млечице е храната на царицата майка в пчелния кошер. Благодарение на тази супер храна царицата живее до 6 години, в сравнение с нея пчелите работнички живеят едва 5 до 6 седмици.

Прополисът има изключително силни защитни свойства. Той предпазва организма от вредното въздействие на микробите, като не им позволява да проникнат и да се задържат в тялото ни. Древните асирийци използвали прополиса, за да лекуват рани и тумори, а гърците го използвали за лечение на абсцеси.

Пчелният прашец е идеален за подобряване на телесната химия. Той е богат природен източник на цинк и витамин B6, както и на други полезни вещества, които го превръщат в отличен избор за спортисти. Освен споменатите пчелният прашец допринася за притъпяването на чувствителността на организма, което е предпоставка за по-слаба податливост към алергии.

LEAVE A REPLY