Home Начин на живот 6 гениални употреби на яйчените черупки

6 гениални употреби на яйчените черупки

Вече не е нужно да ги изхвърляте

1561
0
SHARE

Освен че са полезни и стават за похапване, яйчените черупки имат употреби, за които дори и не сме си помисляли.

1. Смесете ги със сапун

С фино смлените черупки можем да почистим някои повърхности в кухнята и банята. Те стават нетоксична абразивна съставка за премахване на мръсотията, особено при смесване със сапун или друг препарат. Със сместа можете да почистите всяка замърсена повърхност.

2. За отпушване на канализацията

Оставете няколко парчета от черупки върху решетката на кухненската мивка. Така те улавят по-големите парчета храна, които биха могли да запушат канала. Когато се натрошат на по-ситни парченца от водата, те ще почистят и тръбите.

3. За здрави кости

Черупките на яйцата са най-лесноусвоимият органичен източник на калций в природата. Най-полезни са яйцата на диви птици, които населяват екологични райони. Според експерти черупките са изключително полезни за деца над 1 г. Те действат благоприятно при рахит и анемия. (Но преди да предприемете прием, консултирайте се с педиатър)

4. Помагат и срещу брадавици

Рецептата е следната:
Начупете черупките на 2 сурови яйца на едри парчета и ги поставете във фурната за 30 мин на 250 градуса. След като се охладят, счукайте ги на прах и наложете обилно върху брадавицата. За да се задържи прахът, покрийте брадавицата с памук и залепете с лепенка. Правете нов компрес на всеки 2 дни и до 2-3 седмици ще се отървете от брадавицата.

5. За торене и разсад

Калцият, който се съдържа в тях, има голямо значение за физикохимичните свойства на почвата. Той е нужен за нормалното развитие както на корените, така и на надземните части на растенията и при недостиг растежът им се забавя. Освен това яйчените черупки, начупени на едро, прогонват голите охлюви.

6. За почистване и подмладяване на кожата

Поставете няколко черупки в чашка с ябълков оцет и ги накиснете за няколко дена. Течността може да се употребява като противовъзпалителна смес за раздразнена кожа.

 

LEAVE A REPLY