Home Любопитно 10-те реплики на лошия шеф

10-те реплики на лошия шеф

Как да различим истинския лидер от обикновения началник?

3074
0
SHARE

Всеки от нас се е чудил поне веднъж дали шефът му наистина заслужава да бъде на този пост? Дали е по-добър от нас? И с какво? Сайтът КМ ни показва 10 фрази, по които можем да познаем некадърния шеф.

 

  1. „Това е твой личен проблем“

Има шефове, на които изобщо не им пука, че имаш нужда да идеш до лекаря си, да вземеш детето от градина или да отговориш на това обаждане. Има и такива мениджъри. Когато имат нужда от вас, могат да ви звъннат в 9 вечерта, но когато е обратното- оправяйте се. Затова следващия път изключете служебния си телефон, когато излезете от офиса и го включете чак на другата сутрин.

 

  1. „Не ви плащат, за да мислите“

Хмм, тогава за какво ни плащат? Щом са ни наели за нещо по-различно от правене на кафета и почистване на офиса, то тогава тази фраза звучи по-скоро като „Не ми харесват разсъжденията ти, защото изобщо не обичам, когато околните са по-умни от мен!“.

 

  1. “Ще разгледам този въпрос“

Това се казва в два случая. Първият е, когато шефът ви няма представа за какво говорите и ще го забрави след точно 10 секунди, но не иска да изглежда глупаво. А вторият- когато е на път да открадне идеята ви. Може би му е харесала, ще я обмисли и представи като своя.

 

  1. “Това е работа и никой не ви е обещавал, че ще бъде интересно“

Това е една от най-големите грешки на мениджърите и началниците по цял свят. Голяма част от тях не осъзнават колко повече и по-качествена работа би била свършена, ако на всеки му е една идея по-интересно и забавно.

 

  1. “Имам и други подчинени, освен теб“

След изричането на тази фраза, отново има възможност за два извода. Първият- този човек не смогва със собствената си работа и дори не се сеща да проследи останалите. А вторият, още по-сладкият, изключително много го мързи да се „занимава“ с всеки един. 

  1. “Не ме интересува какви задачи имаш – сега ти възлагам нещо друго“

В превод: „Захвърляш преките си задължения и почваш да зачистваш кризата, която току-що ми се случи“. Но внимавайте, когато помагате в такава ситуация- в крайна сметка вашите задължения няма да са свършени.

 

  1. “Не определям аз правилата. Само следя те да се спазват“

Това е доста голям признак за лош шеф. Той получава заповеди, така е. Но винаги може да се възпротиви и да даде по-добра идея, за да бъде свършена по-добра работа. 

  1. „Ако тази работа не ти харесва, бързо ще ти намеря заместник“

Или по-познат вариант „Ако не слушкаш, ще се наказваме“. Веднъж отправена тази закана е напълно възможно да бъде осъществена, но вместо да „слушкате“, огледайте се наоколо за нещо по-добро.

 

  1. “Винаги сме правили така“

Много компании са успешни, защото имат определени навици и начини на работа, които са успешни, Тогава тази фраза е приемлива. В някои случаи, обаче, съществува реален проблем, но началникът отрича новите методи за решаването му. И доста често остава нерешен.

 

  1. “Не виждаш ли какво става в тая държава? Радвай се, че въобще имаш работа“

Извод: хич не ценят качествата ви в тази фирма. Не е ли време да разгледате и другите възможности „в тая държава“, която хич не е зле.

 

LEAVE A REPLY