Home Новини ЦЕРБ ремонтира ТЕЦ Сома в Турция

ЦЕРБ ремонтира ТЕЦ Сома в Турция

900
0
SHARE

Най-голямо и реномирано предприятие за енергийни ремонти в България, „ЦЕНТРАЛНА ЕНЕРГОРЕМОНТНА БАЗА” ЕАД (ЦЕРБ), успешно извърши ремонт в една от най-големите топлоелектрически централи в Турция – ТЕЦ „Сома”. Това бе и първи проект на българското предприятие в бързо развиващата се в енергийно отношение южна съседка. ‘Задача, която трябва да бъде изпълнена професионално’ – бяха думите на председателя на Съвете на директорите на ЦЕРБ инж. Димитър Белелиев.

 

След като държавната ТЕЦ Сома бе приватизирана от турската компания Konya Seker, започна мащабна реализация на проект по обновление в ТЕЦ-а от голяма английска компания оперираща в енергетиката. По тази връзка бе възложен и проектът, който ЦЕРБ трябва да изпълни на място.

 

Проектът, който ЦЕРБ извърши бе свързан с динамично балансиране на ротор в турбогенератор с работна мощност 165 MW, произведен от Skoda преди цели 40 години. Ремонтът бе задължителен, защото генераторът никога досега не е бил ремонтиран, а това с течение на времето предразполага към аварии и изключителна заплаха за работния процес на съоръжението.

 

Ремонтът изисква специални познания свързани с технологич          но изпълнение, което не позволява генераторът да се постави на подвижен стенд, а трябва да се ремонтира на собствени лагери. ЦЕРБ е една от малкото компании на Балканите, която може да се справи с цялата технологична сложност на изпълнението. То обаче ще спести време и пари.

 

ЦЕРБ е единственото българско предприятие за поддръжка на големи генериращи мощности в енергетиката. Освен в България работи и по проекти на най-големите енергийни предприятия в Източна Европа. Сред тях са националната електрическа компания на Гърция – Public Power Corporation S.A, МЕТКА Гърция, ЕЛЕМ Македония, националната електрическа компания на Косово – КЕК, най-голямата енергийна компания в Босна и Херцеговина – Elektroprivreda BiH, Енерго-Про Чехия.

Наскоро българското предприятие завърши проект за балансиране на турбинен ротор с мобилен стенд във втората най-голяма топлоелектрическа централа в Сърбия – ТЕЦ Костолац, собственост на държавната сръбска електрическа компания EPS (Електропривреда Сърбийе). Димитър Белелиев е председател на Съвета на директорите в Церб.

LEAVE A REPLY