Home Здраве Храни и напитки, които променят цвета на зъбите

Храни и напитки, които променят цвета на зъбите

За да избегнете вредното им въздействие, просто намалете честотата на тяхната консумация

1437
0
SHARE

Със сигурност няма нищо по-красиво от една ослепително бяла, ярка и блестяща усмивка. Но е добре да знаем, че някои храни и напитки оцветяват зъбите и оставят упорити петна по тях. Това, разбира се, съвсем не означава, че трябва да бъдат избягвани, тъй като повечето от тях са и полезни.

#Горските плодове
Съществуват някои плодове, чиято редовна консумация може да доведе до значително изменение на цвета на зъбите. Става въпрос за горските плодове. Затова, когато похапваме често боровинки или ягоди, добре е да мием зъбите си поне два пъти на ден. Другото важно нещо, което не бива да забравяме, е пастата за зъби да съдържа флуорид. Именно флуоридът заздравява зъбите, като ги предпазва от киселинните атаки и естествените оцветители на плодовете.

#Кафе и чай
Всеизвестен факт е, че сутрешното кафе съдържа кисели полифеноли, наречени танини, които могат да доведат до оцветяване и обезцветяване. Освен това тази любима напитка предизвиква трайни оцветявания. Кафето съдържа кисели пигменти, които не само водят оцветяват зъбите в жълто, но водят и до кариес.

Същото важи и за чая. Прекалената му употреба води до промяна на цвета, както и до киселинни атаки върху е зъбите. За да се предпазите от този проблем, специалистите съветват да слагате в чая и по няколко лъжички прясно мляко. Установено е, че казеинът в млякото неутрализира ерозивното влияние на чая върху зъбния емайл.

#Червено вино и грозде
По същия начин, както при кафето, червеното вино дължи оцветяващото си въздействие на веществото танин. Въпреки това, има някои начини да се възползваме от предимствата на чаша вино вечер преди сън. Специалистите препоръчват шепа бадеми не само като добра компания към червеното вино, но и като начин да противодействаме на киселинната атака на виното.

Редом с виното, гроздето също ще попречи на блестящата ви усмивка. Също като горските плодове, и то съдържа киселини, водещи до образуването на петна по зъбите, ако го консумирате често. Стига да поддържате добра устна хигиена и да държите винаги четката и пастата за зъби с флуор под ръка, ще имате възможност лесно, бързо и ефективно да противодействате на петната.

#Къри
След консумация, тази пикантна индийска подправка оставя жълт оттенък върху зъбите, поради пигментните вещества, които съдържа. След като сте похапнали ястие с къри, достатъчно е бързо да изтичате до банята, за да отмиете петната с четка за зъби, както и да не прекалявате много-много с консумацията му.

#Смучещи бонбони
Това са едни от най-вредните продукти за зъбния емайл. Това е така, тъй като тяхната лепкава консистенция е причина за засядането на части от тях между зъбите, водещи до образуването на бактерии, които от своя страна отделят киселини, разяждащи зъбния емайл. Ето защо, за да се предпазите от кaриес, най-добре е изобщо да не припарвате до каквито и да било смучещи или дъвчащи бонбони.

#Доматен сос
Той, заедно с продуктите, които включват в състава си домати, лютеница, кетчуп и др., могат да нарушат емайла на зъбите. Доматите са богати на киселини, които при прекалена консумация започват да разяждат зъба, а с това водят и до потъмняването на техния цвят. Не ги изключвайте изцяло от менюто си, но ги консумирайте умерено.

LEAVE A REPLY