Home Уютен дом Технология за смяна на щрангове на канализацията

Технология за смяна на щрангове на канализацията

1646
0
SHARE

Смяната на щрангове на канализацията в жилището е труден и неприятен процес. Най-добре е да се прави смяната едновременно за цялата многоетажна сграда. В този случай работата протича бързо, не е необходимо да се пазят части, да се внимава да не попаднат елементи в оставащата част от щранга при демонтаж.

Цената за смяна на щранговете в сградата е по-ниска, защото се разпределя между всички собственици. Качеството на работата, извършена от специализирана фирма е високо. Работата е трудна, но добре заплатена и затова фирмите с удоволствие се захващат.

Договарянето за услугата се извършва с домоуправителя на жилищната сграда. Преди започване на работата, се уточнява вида на тръбите, с които ще се работи. Старите чугунени тръби сега се заменят с пластмасови.

Чугунът е метал и определено би следвало да се ползва с по-голямо доверие. В случая за канализационните тръби не е точно така. Чугунът има пореста структура, подава се на корозия и това води до задържане на отпадъци от отпадъчните води по вътрешността на тръбите. Така с времето вътрешния диаметър намалява, намалява изтичането на водата, а се увеличава многократно вероятността за запушване на канализацията.

При демонтаж на стари чугунени тръби е имало случаи когато под ударите на чука тръбата става на парченца, а втвърдения насъбран отпадък остава като стълб.

Пластмасовите канализационни тръби се отличават с гладка повърхност и при правилен монтаж значително превъзхождат чугунените по параметрите за отвеждане на отпадъчните води. Положителният ефект от смяната на щранговете ще бъде очевиден веднага.

Причина за смяна на канализационния щранг може да бъдат и пукнатини или общо износване. Смяната на чугунените тръби в апартамента трябва да се прави не по-късно от 25 години от тяхната експлоатация.

Има смисъл да се сменят канализационните щрангове във всички жилища едновременно. Смяната на щранговете на канализацията в отделни апартаменти причинява редица неудобства на съседите и не може да се постигне ефект по изтичането на отпадъчните води. Скоро след ремонта ще се появи допълнителна причина за запушване там, където е съединяването на чугунената тръба с пластмасовата.

За демонтажа на старите тръби са нужни чукове, ъглошлайф, перфоратор. Трябва да има няколко диска, защото работата е доста изтощителна и иска много рязане на тръбите.

За смяна на щранга са необходими длето, специален чук, отвертки, метален клин, силиконов уплътнител. Така също ще се наложи да се ползва стълба.

LEAVE A REPLY