Home Уютен дом Самостоятелна шумоизолация на пода в жилището

Самостоятелна шумоизолация на пода в жилището

1490
0
SHARE

Наличието на постоянни външни шумове е постоянен проблем, особено на живущите в рамките на града.

Шумоизолацията на пода в жилището е насочена към намаляване на общото ниво на дразнещия шум, проникващ от долу и преминаващ през вътрешните прегради.

Шумът, който се разпространява и присъства в помещението, може да бъде различен.

Акустичният звук е отражение в самото помещение. Много често се среща в празни, необитавани помещения. При заселване и устройване на жилището, този вид шум отпада.

Въздушният звук се предава и разпространява в пространството. Това са тези звуци, които човек издава в процеса на своята жизнена дейност – говор, музика, смях, плач и т. н.

Структурният шум прониква и се разпространява по пътя на предаване на вибрацията чрез основните конструктивни елементи на сградата.

Шумоизолацията на пода е насочена към отстраняване на структурните звуци, предавани и проникващи чрез носещите конструкции.

В зависимост от вида на основата на пода се използват както традиционни, така и съвременни звукоизолиращи материали.

При правене на звукоизолация трябва да се знае, че 20 % от общия шум, постъпващ в помещението, прониква през основната плоча.

Това означава, че шумоизолацията ще има най-добри резултати когато се направи на всичко – под, стени, таван.

Шумоизолацията на пода може да се направи по различни технологии в зависимост от използваните звукоизолиращи материали.

Ограничаването на шума с допълнително подово покритие е с малък ефект. Това се прави като допълнителен и завършващ вариант на звукоизолацията.

Сами по себе си подовите покрития слабо препятстват шума, но при комплексен подход значително намаляват или отстраняват неговото проникване.

Като завършващо покритие при звукоизолация може да се използва ламинат или плътен килим. Тези покрития са подходящи за гостна, детска, коридор, но не и за помещения с повишена влажност.

Ефективна шумоизолация на под се постига с използването на стъклена вата, минерална вата, пенополиетилен.

Използването на топло- и звукоизолационни материали определено понижава нивото на проникващите звуци, осигурява допълнително запазване на топлината в жилището.

Наред с шумоизплацията на пода може да се постави и подово отопление – електрическо или водно.

Наред с традиционните материали, използвани за звукоизолация на под, има редица съвременни покрития, осигуряващи комплексен подход за повишаване нивото на звукоизолация и звукопоглъщане.

LEAVE A REPLY