Home Уютен дом Резитба на цветя и храсти – II част

Резитба на цветя и храсти – II част

Грижата за градината може да продължи даже през зимата

1845
0
SHARE

Идва лятото и с него на дневен ред е грижата за любимите растения, които ще ни радват докато си прекарваме навън голяма част от времето.

Началото на юни е добър момент да подрежете вечнозелените си храсти. Тис, чемшир или обикновена хвойна имат нужда от „прическа“ точно сега. Можете да намалите леко обема на целият храст или клъцнете от връхчетата само.

Тези почти фризьорски дейности се налагат за да не рискувате твърде гъстата структура да привлече вредители.

Ако имате рододендрон, форзиция или друг цъфтящ през пролетта храст го подрежете веднага след като цветовете му паднат и преди да е образувал пъпки за следващата година.

В периода юли до ноември се грижим за цъфтящите многогодишни растения за да провокираме повторен цъфтеж след като ги почистим от прецъфтелите цветове веднага.

Важен момент, когато стигнете до подготовката на растенията за студено време е мулчирането. Това е вашата грижа за зимата като така предпазвате стеблото чрез натрупването около него на торф, компост, слама, дървесни кори.

След подрязване е добре да следите състоянието на растението за да не се наместят лесно гъбички, бактерии или ларви.

Зимата и по-точно периода декември до февруари е много подходящо да премахнете сухи клони и издънки от ябълката или вечнозелени дървета.

LEAVE A REPLY