Home Всичко за жената Полезни съвети за готвенето на различни варива!

Полезни съвети за готвенето на различни варива!

1620
0
SHARE

DSC0275Варивата са една от най-често срещаните храни на нашата трапеза. Те разбира се си имат своите тънкости при готвене, за да станат наистина вкусни за ядене и да радват цялото семейство. В тази група влизат – боб, леща, грах и всички техни видове. Тяхното приготвяне не винаги отнема малко време, а при повечето се иска и предварителна подготовка. Ето как да се справите с тях и тяхното приготвяне да стане по-лесно.

– Накисване – почти всички видове варива трябва да бъдат накиснати предварително, за да бъде след това тяхната топлинна обработка по-кратка. Ако обаче забравите да ги накиснете от предната вече, за да постоят 5-6 часа във вода има и друг вариант. Сложете избрания продукт в тенджера и залейте с вода само колкото да покриете боба например. Сложете да заври и 2 минути след, като заври го смъкнете от огъня и оставете да изстине напълно. След около 1 час е готово да се слага да се готви, както си му е реда.

– Варене – при всички варива времето за варене е различно, но все пак ако ястието ври повече от 60 минути без въобще да е омекнало значи е старо варивото, което приготвяте.

– Гответе варивата винаги в голяма тенджера, защото всяко вариво, било то боб или леща удвоява или дори утроява размера си при готвене.

– Стар продукт ( леща, боб, грах) – ако се опасявате, че това, което ще сготвите е старо е ще се свари трудно може да добавите по една щипка содабикарбонат в тенджерата и сложете да ври на котлона с водата и варивото.

LEAVE A REPLY