Home Новини Перспективно отопление – пелети за огрев

Перспективно отопление – пелети за огрев

1844
0
SHARE

Собствениците на жилища, намиращи се далече от централна система за отопление, са изправени пред проблема как да осигурят топлина за дома си.

Съвременната представа за комфорт в отоплението е свързана с автоматизирана система, която позволява на котела да работи без постоянно наблюдение. Това се постига с котлите, ползващи като гориво пелети за огрев.

Външно пелетите представляват малки цилиндри с дължина от 20 – 50 мм, пресовани от дървесни стърготини. Стърготините се пресоват под налягане около 300 атмосфери без каквито и да е добавки. Гранулите може да са направени както само от дървесни стърготини, така и от стърготини в смес с кора.

Гранулите от първо качество не съдържат кора, имат диаметър 6 -8 мм и отделят около 0,5 % пепел.
В промишлените гранули се допуща до 10 % наличие на примес от кора, диаметъра им е 8 -12 мм и отделят до 1,5 % пепел.

Калоричността на 1 кг пелети за горене е около 5 кВч. При изгарянето на 1 тон гранули се отделя толкова енергия колкото при изгарянето на 1,6 т дърва, 480 куб.м газ, 500 л дизелово гориво. В дима не се съдържат вредните съединения на въглерода и азота, което гарантира чистотата на въздуха.

За разлика от течните и газообразни горива пелетите не миришат, не изискват специални условия за транспортиране и съхранение, не са токсични, взривобезопасни и не се самозапалват. Разпилените гранули лесно се събират. Инсталацията за съответното оборудване не изисква разрешително за монтиране.

Областта на прилагане на пелетите може значително да се разшири. Благодарение на способността им да абсорбират и задържат влагата те се използват за ограничаване и отстраняване на течни продукти при аварийни ситуации, както и за пълнители за тоалетната на домашни любимци.

Печките и камините на гранули за горене имат редица предимства пред обикновените на дърва. Почти пълното отсъствие на дим позволява големите зидани с тухли комини да бъдат заменени с обикновена желязна тръба през покрива или стената. Лесни за обслужване те намират приложение и в градските условия.

Компактните дървесни гранули още по-ефективно запълват горивната камера в сравнение с дървата, за това КПД на пелетните котли е по-висок отколкото твърдогоривните. Мощността на котлите на гранули е до 100 кВт, а на промишлените инсталации – 1,2 МВт.

По-строгите изисквания за екологична безопасност на оборудването принуждава потребителите да преминат към най-безвредните инсталации, каквито се явяват тези с използване на дървесни гранули.

LEAVE A REPLY