Home Уютен дом Отпушване на канали – може и да е лесно

Отпушване на канали – може и да е лесно

1669
0
SHARE

За неприятностите, предизвикани от запушване на канализационните тръби знае всеки и то не само от прочетеното, а изпитано на собствения гръб. Понякога вината е и у самите собственици – да се действа преди да е настъпил проблема е по-лесно, но не винаги има време за това.

Например, през седмицата поне веднъж се налее гореща вода в мивката, за да се промият тръбите. Това е подходящ начин както за чугунените, така и пластмасовите тръби.

Когато запушването е на лице, то трябва да се действа. Има най-различни начини за отпушване на каналите и почистване на тръбите.

Използването на ръчната вакуум помпа е най-лесния и разпространен начин за отпушване на каналите. Тя действа добре когато забележите, че водата забавя изтичането си. В този момент вероятността да се отделят насъбраните отпадъци е максимална.

Нужно е просто няколко пъти да се направят резки движения с помпата и в резултат на създалия се вакуум ще се разнесат отпадъците по канализацията. После е необходимо да се промие тръбата с гореща вода.

Този начин е приложим за всички видове тръби, защото няма механично действие, което може да повреди пластмасовите тръби.

За по-големи запушвания, които се намират и на по-голяма дълбочина е подходящ специалния тел за отпушване на каналите.

Това е спираловидно навит стоманен тел с различна дължина, което позволява ползването му и на по-голяма дълбочина в тръбата. Той е много подходящ за чугунени тръби. Не се препоръча за пластмасови, защото може да ги надраска.

При ползване в пластмасови тръби се поставя пластмасов накрайник или пружиниращ връх, който значително запазва вътрешната гладка повърхност на тръбите.

Както се знае едно от предимствата на тръбите от пластмаса е тяхната гладка вътрешна повърхност, която не позволява задържане на отпадъци толкова често, както при чугунените с вътрешни грапавини.

Този спираловиден тел е много подходящ за отпушване на канали в банята, защото пружината добре събира космите и обира натрупаната шлака по стените.

Профилактиката на канализационната система е най-сигурния начин да не се налага отпушване на каналите.

Така, например, периодично почистване с вакуум помпа, промивка с гореща вода, използване на комбинацията сода за хляб и оцет в равни съотношения, дават добри резултати.

LEAVE A REPLY