Home Любопитно Оптичен феномен изумява учените от стотици години

Оптичен феномен изумява учените от стотици години

Пет години след поредното наблюдение на ефекта от Антарктика, все още нищо не е научно доказано.

860
0
SHARE

Ефектът „нова земя“ е любопитен оптичен феномен, който е кръстен на архипелаг Новая земля, разположен на север от Русия, в Северния ледовит океан.

Това явление първо е наблюдавано и документирано през януари 1597 г. от екипажа на кораб, ръководен от холандския мореплавател Вилем Баренц, който е на третата си експедиция в Арктика, в търсене на неуловимия Североизточен проход, свързващ Атлантическия и Тихия океан. Корабът на изследователите не стига далече, защото засяда в леда, което принуждава екипажа да презимува на острова. На 3 ноември те виждат слънцето за последен път, като не очакват да се появи отново до 8 февруари. Но на 24 януари 1597 г. трима моряци обаче виждат лъчите му, а капитанът им отказва да повярва. Три дни по-късно самият той става свидетел на същото, този път заедно с много други членове на екипажа.

Връщайки се в Холандия, един от членовете на екипажа публикува подробности за уникалния ефект. Новината се разпространява из научната общност, но почти навсякъде бива посрещната с недоверие и скептицизъм. Много специалисти отхвърлят наблюдението, приписвайки го на грешка в датирането, и така този въпрос е забравен.

Но близо 300 години по-късно, през 1894 г., норвежкият изследовател Фритьоф Нансен извършва друго наблюдение на легендарния ефект, по време на неговата експедиция до Северния полюс. Мъжът описва това в своята книга „Далечният Север“. Магическият ефект се наблюдава отново, този път от известния Ърнест Шакълтън по време на последната му експедиция до Антарктида през 1914-17. Той вижда слънцето седем дни след като е изчезнало под хоризонта, а след това отново два месеца по-късно, пет дни преди планираната му поява. Пет години след поредното наблюдение на ефекта от Антарктика, все още нищо не е научно доказано.

LEAVE A REPLY