Home Уютен дом Необходимост от смяна на щрангове

Необходимост от смяна на щрангове

1671
0
SHARE

Необходимост от смяна на щрангове за водоснабдяването може да възникне в два случая: когато тръбата е повредена или се налага преместване на щранга на друго място в жилището.

Ако в първия случай може да се ограничи дейността само в собственото жилище, то във втория случай е необходимо да се разберете с всички съседи, през апартаментите на които преминава щранга.

При тръба, повредена заради корозия, също е нужно да се уговорите със съседите за цялостна смяна на щранговете, защото ако в един апартамент се пробие тръбата, всички съседи ще останат без вода.

Старите чугунени тръби под действието на различни фактори са подложени на корозия. Освен това във вътрешността на тръбите наред с корозията се натрупват и минерални отлагания. Всичко това намалява вътрешния диаметър на тръбите и за да премине подаденото количество вода се повишава налягането. Това увеличава натоварването на вече корозиралите тръби.

Преди всичко старите метални тръби се подават на корозия в местата на преминаване на междуетажните пространства. При ползване около 40 години тези тръби достигат аварийно състояние. Тръбите за гореща вода са подложени на въздействието на температурните промени и това намалява срока за ползването им. Получаването на конденз по повърхността ускорява процеса на корозията.

При ремонт в жилището и поставяне на ново оборудване в банята, преместването на щранга в повечето случаи е неизбежно.

Процесът на смяна на щрангове започва с определяне на материала, от който ще бъдат новите тръби. Може да се ползват чугунени поцинковани тръби или пластмасови. Главното условие е тръбата да има същия или по-голям диаметър от предшестващия. Желателно е новите тръби да са пластмасови. Те имат дълъг срок на експлоатация, леки са, монтират се лесно.

Смяната на щранговете започва от вентила, който може да спре движението на водата в тръбата. Ако съединението на новата полипропиленова тръба се прави с тръба от същия вид, то това става със запояване. Запояването не е сложна процедура и може да се изпълни и от самия собственик (домашен майстор).

При необходимост съединението на полипропиленовата тръба да бъде с метална, то се използва преходна муфа с вътрешна резба. За тази цел в края на металната тръба се правят няколко резби. След това смяната на щранговете продължава с поставянето на тройник за връзка на хоризонталното вътрешно разпределение.

LEAVE A REPLY