Home Fashion Напълняваме дори от мисълта, че сме пълни

Напълняваме дори от мисълта, че сме пълни

1233
0
SHARE

Последни проучвания от САЩ и Великобритания сочат, че Хората, които възприемат теглото си за наднормено, са изложени на по-голям риск от напълняване.

Това се случва независимо дали възприятията им са верни, или не. Защото тези хора са по-склонни да преяждат в отговор на стреса, което обяснява до голяма степен качването на килограми, пишат изследователите.

Да се чувстваш затлъстял може да бъде рисковано, тъй като според последните проучвания хората, които се чувстват дискриминирани заради теглото си, е по-вероятно да натрупат килограми. Използвани са данни от три различни проучвания, за да се определи до каква степен представите на хората за собственото им тегло се отразяват върху тяхното напълняване в зряла възраст.

Първото от тези проучвания обхваща близо 4000 души на възраст между 18 и 28 години. Учените са събрали информация за индекса на телесна маса (BMI), който предствлява съотношението на теглото към височината, както и самооценката на хората за теглото им. Авторите на изследването са използвали демографската информация, за да вземат под внимание влиянието на фактори като пол, възраст, етническа принадлежност, образование, доходи и здравословно състояние. Около 40 процента от участниците са смятали теглото си за наднормено. Тези млади хора са били по-склонни да качат тегло в период от седем години. Резултатите показват средно 0,9 точки увеличение на индекса телесна маса.

При данните от британско изследване, което проследява 6 740 души от 23 годишни до средна възраст, 38 процента са вярвали, че са с наднормено тегло в началото на изследването.
Както действително пълните, така и хората с нормално тегло, които се възприемали като пълни, били по-склонни да качват килограми. Въпреки това ефектът е бил по-силен при хората, които действително са били с наднормено тегло от началото.

И накрая е проведено изследване с данни, събрани от 3 372-ма души на средна възраст от САЩ, при което резултатите са сходни, а преяждането, причинено от стрес, обяснява в значителна степен покачването на теглото.

Джейн Уордъл, клиничен психолог от лондонския Юнивърсити Колидж, обяснява, че тези открития са важни, защото една от стратегиите на общественото здравеопазване е била да се накарат хората с наднормено тегло да осъзнаят, че имат този проблим.

 

LEAVE A REPLY