Home Любопитно Направете си домашен течен шоколад

Направете си домашен течен шоколад

Въпреки предлаганото многообразие по магазините, в домашното приготвяне има сладостна магия, заслужаваща да се случва поне от време на време.

1329
0
SHARE

Течният шоколад има вкус на спомени, а за днешните малчугани е не по-малко привлекателна вкусотия. Та кой би отказал всъщност купичка от него независимо от възрастта си? По магазините се предлагат много и различни видове, кои от кои по-вкусни, но пък в домашното приготвяне има сладостна магия, която заслужава да се случва поне от време на време.

Децата биха били тези, на които ще им бъде най-забавно, ако участват активно във всяка стъпка от забъркването, щастливи от възможността, че могат да облизват бъркалките и да оставят шоколадови отпечатъци от любопитни пръстчета. А защо не, след време, да изненадат родителите си с изцяло самостоятелно приготвен шоколадов крем.

Нужни са ви следните съставки: 250 мл. прясно мляко, 150 гр. светла кафява захар, 130 гр. масло, 270 гр. сухо мляко, 4 – 5 с.л. какао, есенция по избор – ванилия, ромова, портокалова и т.н.

Първо се нарязва на парченца маслото. Млякото се изсипва в дълбока тенджера и се загрява на котлона. Добавят се захарта и маслото и се бърка непрекъснато, докато се получи хомогенна смес, която не трябва да завира.

Щом захарта се разтвори, млякото се вдига от котлона и в него се изсипва какаото, което се разбива с миксер, а сухото мляко се добавя на няколко части, като не спира да се бърка с миксера – може да се направи и на ръка, но има опасност да се получат бучки и топченца. Тук е моментът да се добави и есенция на вкус. Разбива се, докато се получи гладък, гъст и пухкав течен шоколад, който се разсипва в купички и се оставя да се охлади на стайна температура. Може да го консумирате директно така или да го приберете за час в хладилника.

LEAVE A REPLY