Home Начин на живот Най-честите родителски грешки

Най-честите родителски грешки

Вижте четирите най-погрешни стъпки, които биха спънали детското развитие

876
0
SHARE

В тази статия ще ви запознаем с най-честите родителски погрешни стъпки, които трябва да се избягват в името на детето и неговото щастие.

Прекалени хвалби
Не ни разбирайте погрешно – похвалата е нещо изключително важно и значимо, но само когато отговаря на правилната и обективна преценка. В противен случай рискувате детето да свикне с честите хвалби и да развие потребност постоянно да ги получава, дори когато не ги заслужава. Попадайки в един доста по-различен свят извън дома, в среда с много по-сурово, обективно и критично отношение, то може да се почувства ощетено, да развие чувство на вътрешен дискомфорт и объркана самооценка. Освен това колкото по-чести са хвалбите, толкова децата са по-чувствителни към критиките. И още – при детето, което правилно е поощрявано, критиката действа градивно.

Гняв и повишаване на тон
Повишавайки тон на своите деца, вие несъзнателно ги поставяте в режим ,,бий се или бягай“ – това е защитна реакция на организма, най-често задействаща се при стресова ситуация, което значи, че логическата мисъл на децата изключва в момент, в който те се почувстват обект на недоволство и гняв, в резултат на което те не могат да ,,чуят“ какво реално им казвате. Така че, не забравяйте да понижите незабавно тона си, ако усетите, че в яда си сте попрекалили с децибелите – в противен случай рискувате цялата ви лекция да отиде на вятъра.

Прекалено покровителство
Всички родители искат да предпазят детето си от грешки и беди и непрекъснато бдят над тях като орлици. Но прекаленото покровителство носи със себе си не ползи за него, а вреди. Родителите трябва да са наясно, че детето се развива пълноценно, ако само бъде оставено да се справи с възникнала трудност или препятствие. Грешките са безценни възможности за израстването му. Детето не трябва да свиква да живее под вашия покровителски воал, защото в реалния свят то ще се почувства беззащитно, а с времето ще изгради по-малка устойчивост към изпитанията и трудностите на живота.

Наказанията
Дълг на всеки, който е станал родител, е да научи децата си на отговорно отношение към собствените им действия и грешки. Но това обаче може да се случва с помощта на всичко друго, но не и посредством наказателни форми. Редица изследвания сочат, че децата, които редовно са наказвани, изпълняват волята на родителите си от страх за друго наказание. В дългосрочен план обаче, наказанието се оказва колкото вредно в отношенията и връзката дете – родител, толкова и стимулиращо агресията и враждебността на детето към родителя.

LEAVE A REPLY