Home Начин на живот Най-новата терапия – оцветяване за възрастни

Най-новата терапия – оцветяване за възрастни

Освен приятно занимание, то има и редица здравословни ефекти.

1004
0
SHARE

Запознайте се с новата мания – книгите за оцветяване, само че за възрастни. Изглежда, че освен приятно занимание за свободното време, то носи и редица ползи за здравето.

Наясно сме, че оцветяването с цел успокоение не е нищо ново, а по-скоро добре забравено старо. Преди повече от 100 години например, Карл Юнг предписвал на своите пациенти, имащи проблеми с нервност и напрегнатост, да оцветяват Мандали.

Мандалата представлява вид диаграма от Будизма, изобразяваща метален диск или енергийни полета, които често пъти са симетрични. В днешно време книгите за оцветяване с Мандали са преживели своя Ренесанс и вече са сред най-търсените на пазара.

Психолози определят това занимание като медитативно, което помага за успокояване на нервите и напрегнатост. Смята се също, че докато човек оцветява, той се затваря в свой собствен свят и оставя проблемите си на заден план.

Докато работи, той внимава да не излезе извън очертанията на картинките, което според проучванията повишава концентрацията, без да стресира и напряга. А това помага много за фокусирането върху една задача, без някои фактори на средата да пречат.

LEAVE A REPLY