Home Новини Единни в морето – моторни и ветроходни яхти

Единни в морето – моторни и ветроходни яхти

33
0
SHARE

Моторните и ветроходни плавателни съдове са два лагера, но обединени от един елемент – морето. Ветроходните яхти са различни видове, с различен брой корпуси и в зависимост от това те се разделят на
еднокорпусни и многокорпусни. За движението си всички тези видове използват енергията на вятъра. Вятърът предава енергията си на плавателния съд чрез платната.

Платната и цялото оборудване към тях, монтирани на съда, се стремят да го обърнат. За да се създаде устойчивост на плавателния съд и той да се противопостави на движението на платната, има два начина. Първият е чрез използване на баланс, разположен възможно най-ниско в корпуса. Вторият начин е с помощта на устойчивостта на корпуса, когато самия корпус, благодарение на своите характеристики, преди всичко ширината си, създава възстановителен момент.
Ветроходните яхти са устойчиви и винаги могат да се приспособят към различния по сила вятър. Те могат да бъдат направени от различни материали. Най-разпространени са следните материали: пластмаса, метал, дърво. Всеки материал има своите предимства и недостатъци.

Дървото е красиво, дървените ветроходни яхти са истинска духовна история за собственика и неговия екипаж. Металните плавателни съдове се считат за най-трайни. Те са разпространени там, където условията са най-трудни, например, там където по време на разходка може да се срещне лед, а това не е рядкост. Най-масови са пластмасовите ветроходни яхти. Това е така, защото разходите по поддръжка на корпуса са най-малки. Освен това те са най-лесни за прилагане на промишлени технологии.

Платната и съоръжения са много разнообразни. Конструкторите постоянно ги усъвършенстват, използвайки все нови и нови материали и технологии. Различните клиенти се интересуват и от различни модели. Предложенията са разнообразни (едномачтови, двумачтови), както и с различен брой каюти. Тези с няколко каюти дават възможност да осигурите разходка на повече приятели, да бъде весело и приятно на палубата сред многото любими хора.

Ветроходните яхти са и добри в състезанията, поради което голяма част от тях се купуват точна с тази цел. Разбира се, разходката с тях сред морето е много приятно изживяване и макар и да не притежавате такъв плавателен съд, вие можете да се възползвате от услугите на всеки яхт клуб.

LEAVE A REPLY