Home Здраве Лечебната отрова ,,змийска хурка“

Лечебната отрова ,,змийска хурка“

Тя е позната още като циганско грозде, количав бурен, остреличе и др.

1111
0
SHARE

Латинското наименование на змийската хурка е Arum Maculatum. В различните страни обаче я наричат по разнообразни начини. Тя е позната още като циганско грозде, количав бурен, остреличе, змийска лапад, змийско грозде. Както добре знаем от повечето билки, тя също може да бъде отровна, ако не се използва правилно.

Частите, които се използват предимно за лечение, са именно грудките на билката, които се вадят още преди тя да е цъфнала – през пролетта (април или най-късно месец май) или есента (септември до октомври). След това трябва да се зарови на студено и влажно място в кофа с пясък, като най-добре ще е да го направите, ако имате мазе.

Важно е винаги да берете и почиствате змийската хурка с ръкавици, за да не предизвикате дразнене на очите и кожата си, както и да не се позволява достъп до деца. Преди да предприемете лечение с растението, задължително е да се консултирате с хомеопат или билкар, тъй като неправилната дозировка може да я направи отровна. Обръщаме специално внимание, че е абсолютно забранено лечението да практикуват бременни и кърмещи жени.

Хурката можете да видите и под формата на тинктура, приготвяща се от листата на билката. Тя се разрежда с алкохол, най-често ракия, 1:200 или според указанията на специалистите. За да се превърне в тинктура, сместа се оставя за 24 часа на тъмно и хладно и след това се разтваря във вода. Дневно не бива да приемате повече от 5 разтворени във вода капки тинктура от змийска хурка.

Множество са приложенията на билката, сред които външни и вътрешни хемороиди, псориазис, язва на дванадесетопръстника и стомаха, гастрит, подагра, миома в начален стадий и други.

LEAVE A REPLY