Home Всичко за жената Кофеинизъм – и ти ли си от зависимите?

Кофеинизъм – и ти ли си от зависимите?

Що е то кофеинизъм

1257
0
SHARE

За много хора кафето не е просто напитка, а начин на живот, ежедневна доза „наркотик“, който им помага да започнат деня успешно и да се справят с всички задачи. Но понякога кофеинът в кафето може да доведе до кофеинизъм.

Ние приемаме кофеин най-често с кафето или с продукти, съдържащи какао. Щом попадне в организма чрез храносмилателната система, той стимулира работата на централната нервна система, като по този начин ни прави по-активни, по-бодри и по-продуктивни.

Човек става по-концентриран, зареден с повече енергия и с по-добра памет, които от своя страна спомагат за извършването на поставените задачи за деня. Освен това, той покачва нивата на адреналин и ускорява метаболитните процеси в тялото, поради което мнозина го използват като метод за отслабване.

Проблемът обаче е налице, когато човек започне да се пристрастява към „положителните“ страни на кофеина и започне да прекалява с дозите му. Специалистите са на мнение, че ако се приема над 300мг. кофеин на ден (24ч), се получава предозиране, което може да доведе до кофеинизъм, ако продължи повече от 1 седмица.

Кофеинизмът се изразява в това, че позитивният ефект на кафявата напитка се превръща в отрицателен и започва да влияе върху човешкото здраве. Хората, страдащи от тази пристрастеност са нервни, неспокойни и превъзбудени. Настроението им е променливо и понякога изпадат в параноични или панически състояния. Наблюдават се още учестено дишане, треперене на ръцете и дори проблеми със сърцето.

Лечението на това заболяване се състои в отстраняване на кофеина от ежедневния хранителен режим на болния. Вместо него се приемат повече плодови и зеленчукови сокове, ограничава се шоколадът и други производни захарни изделия. В резултат от рязката промяна, е възможно в началото на този етап болният да се оплаква от главоболие и сънливост, но след няколко седмици зависимостта постепенно намалява.

LEAVE A REPLY