Home Всичко за жената Как работят конвекторните уреди

Как работят конвекторните уреди

1512
0
SHARE

Heating radiator

Конвекторните уреди са отоплителни уреди, работещи на базата на циркулацията на въздуха. Пазарът е доста широк и добре разработен. Предлаганите видове са са съобразени с нуждите на съвременните домакинства. Основната подялба на този тип уреди е на база вида на отоплителя: газови и електрически. Последните могат да бъдат с вентилатор или без вентилатор. Според принципа си на поставяне в дома, те се поделят на подови и стенни. Всички изброени варианти се отличават с различна производителност на топлина, за това е добре да вземем информиран избор при покупката, на който и да е от тях. На помощ идват специалистите, които могат да направят прецизен анализ на нуждите ни и да се съобразят с изискванията, които са важни за нас като: цена, надеждност, гаранционен период, дизайн.
Какъв е основният принцип на работа?
Това е често срещан въпрос и в отговорът му се крие, голяма част от решението ни дали ще спрем избора си на евтини конвектори от Konvektori.org отоплител или ще изберем друг вид отопление за нашия дом.
Думата конвектор е базирана на принципа на действие на уреда. Конвекция е това, което реално уреда извършва всяка секунда в своя режим на работа. Тя идва от латински език – сonvectio, което означава доставям, пренасям. Принципът на действие е изключително лесен за разбиране: топлопренасянето се извършва чрез движението и обмена на различни по обем газове. При конвекторните уреди това е въздух. Студеният въздух влиза в печката от долу, придвижва се до нагревателите, поставени вътре в тялото на уреда, там се стопля и излиза от горната страна загрят и издигащ се в посока тавана на помещението.
За достигане на подходяща температура в стаята и равномерно й разпределение във всички зони на отоплявания обем, е важно уредът да бъде правилно оразмерен. Повече от ясно е, че изчисленията на квадратурата и нашите персонални предпочитания за топло и студено са част от решението, колко мощен конвектор ни е нужен, за да стоплим дома си. Становището на специалист ще Ви улесни.
Важна роля за постигането на топлина в пространството е и правилното им позициониране. Ако в дома ни има прозорци, през които нахлува студен въздух (при не до там добра и качествена дограма), поставянето на им под прозореца, ще затопли студения въздух и той ще „влезе” вече топъл в стаята. Естествено, това решение освен рентабилно е и функционално, тъй като пести място. Така зоната под прозореца ще е заета от специално предвиден за това модел, който е издължен на вид и по-нисък от останалите модели.

LEAVE A REPLY