Как работи видео стриймингът

  1901
  0
  SHARE

  Да, интернет е крачка напред в сравнение с телевизионната мрежа, но понякога сърфирането наподобява избор на различни видео канали. Телевизионните мрежи излъчват много популярни сериали, филми и предавания онлайн, но също така нараства и броят на кратките клипове почти навсякъде в мрежата, както и на онлайн курсовете като уебкаст, уебинари, видео разговори и др.

  Видео технологията за стрийминг в интернет извървя дълъг път – от досадни изкачъщи барове за прогрес и статуси за изтегляне, до нивото на развитие в което е в момента. Бързи интернет връзки, подобрени декодери и приставки, по-добре оборудвани компютърни машини, всички те допринасят за възвръщането на интереса към онлайн видеото на живо.

  За всичко това се използват протоколи в реално време. Уеб сървърът изпраща избрания файл на стрийминг сървъра, който от своя страна Ви го изпраща обратно в реално време, или с помощта на протокол в реално време (RTP), протокол за стрийминг в реално време (RTSP), или протокол за контрол на пренасянето в реално време, (RTCP).
  Вместо от сървър, услугата за онлайн видео може да се наеме от доставчици на стрийминг услуги, които след това ще хостват видеото „в облак“.

  През цялото време, вашият плеър декодира и показва стрийминг данните както текат като отхвърля всичката ненужна информация.
  Поточните файлове се различават винаги донякъде от оригиналния (суровия) файл, но ако зареждането е направено добре и загубата на данни е сведена до минимум, потребителят не би трябвало дори да забележи. Суровите видео файлове се компресират и декомпресират постоянно по време на излъчването, и обикновено се възпроизвеждат в по-малка рамка, което позволява да се избегне понижаването на качеството. Също така понякога се използва по-ниска скорост на кадрите, т.е. колко бързо изображения се движат едно след друго без поточните файлове да насичат. В идеалния случай, видеото ще изглежда и звучи добре, но ще бъде с минимизиран формат и ще се доставя възможно най-бързо.

  LEAVE A REPLY