Home Всичко за жената Как да си приготвите пестил?

Как да си приготвите пестил?

2999
1
SHARE

Ако не знаете какво е пестил, ще ви кажем, че това е вид сладко, което нашите баби са приготвяли едно време.

pestil

Пестил се приготвя най – често от сини сливи, които се смилат на каша и се изсушават, без да се добавят никакви подсладители.

Пестилът е много полезен, тъй като не съдържа никакви други примеси, приготвя се в чист вид и запазва всичките си полезни за организма вещества. От него можете да си хапвате колкото ви се иска, тъй като няма опасност да натрупате килца дори и да прекалите.

Как да си приготвите домашен пестил?

Това, което ви е необходимо са добре узрели сини сливи. Измийте ги добре, отделете костилките и смелете сливите през мелачка. Получената каша поставете в тенджера и варете на тих огън, докато се сгъсти. След като кашата от сливи се сгъсти, свалете от огъня и я „разлейте” в плоски тави, на които предварително сте покрили дъното с намаслена хартия.

Кашата от сливи се оставя да се суши на слънце или във фурната на най – слабата температура. Сушенето приключва, когато на повърхността се образува коричка и сместа спре да лепне по пръстите.

Пестилът може да се съхранява дълго време, просто го нарежете на удобни за консумация ленти и ги увийте в целофан.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY