Home Любопитно Как да разпознаем истинския мед на пазара?

Как да разпознаем истинския мед на пазара?

1366
0
SHARE

med1Медът е толкова полезен продукт, който се слави с широко приложение. Има го в храни, козметика, лекарства и какво ли още не. Много важно е когато купуваме мед да бъде истински и натурален, защото ако е с козметични цели или за лекуване той трябва да е натурален без подсладители и захарен сироп. На пръв поглед и за всички нас, които сме само едни потребители е трудно да различим истинския от този, който е напълнен с добавки за това специалисти пчелари разкриват някои трикове как само за секунди можем да разкрием какъв е произхода му.

1. Ако стe на пазар и купувате буркан мед, първо го обърнете с капачката надолу. Ако докато се отича меда се образуват мехурчета, той е натурален.

2. Ако сте у вас вземете една лъжица мед и в чаша с вода изсипвайте на бавна струя меда от високо. Ако той пада на дъното бързо без да се завърта или размазва във водата е чист мед.

3. Малко по-екстравагантен начин е с клечка кибрит. Потопете я в мед, а след това се опитайте да я запалите и да изгори. Ако се запали лесно значи имате истински мед.

4. Ако се съмнявате, че в закупения мед има нишесте, много лесно може да го разберете. В малка чаша сложете малко мед, добавете малко вода и разбъркайте, а след това се капват няколко капки йод. Ако сместта се оцвети в синьо, значи има нишесте.

LEAVE A REPLY