Home Уютен дом Интериорни врати и аксесоарите към тях

Интериорни врати и аксесоарите към тях

1708
0
SHARE

Аксесоарите за интериорните врати представляват елементи, които се прикрепят или монтират във вратата за нейното правилно функциониране или за подобряване на външния вид.

Към аксесоарите обикновено се отнасят ключалки, дръжки, брави, панти, патрони,стопери и други. Всички те се предлагат на пазара в голямо разнообразие.

Дръжките се явяват едни от най-забележимите елементи, тъй като те са на открито и са основния инструмент за отваряне и затваряне на вратата.

Различават се три вида, като различията са обосновани от вида на розетката:

– обикновена розетка – монтира се на врати с обикновена брава;
– сервизни розетки – обикновено се ползват за вратите на сервизните помещения, банята;
– секретни розетки – използват се при врати със секретни брави, принципно това са входните врати.

За сервизните дръжки е характерно, че бравите отвътре се заключват без ключ.

Дръжките са изработени от различен материал. Те трябва да са удобни за хващане и приятни на пипане.

Пантите за интериорните врати са механизъм за фиксиране, който съединява платното с касата. Тъй като те имат важно значение за функционирането на вратата, към тях има много изисквания, отнасящи се за тяхната безшумност, трайност, материала и износването им.

Обикновено моделите се избират в еднаква цветна гама с дръжката. Има различни видове панти, които се отличават по начина на захващане към касата и платното на вратата.

Някои видове така се монтират, че не се виждат, а други се закрепят с помощта на болтове.

Устройствата за автоматично затваряне на интериорните врати се използват обикновено където има голямо движение на хора, за да се удължи срока на ползване на пантите, или на обекти със система за контрол на достъпа. Те могат да се монтират долу, горе или да са скрити.

За да се предпазят интериорните врати от удар в стената при отварянето им, често се монтират специални стопери или ограничители. Те могат да се монтират на платното, на пода или на стената.

Резета и райбери се използват за заключване на вратите. Те вече почти не се използват за монтиране в къщи поради остарелия им вид.

Резетата могат да се поставят в платното още в процеса на правенето му, а може да се монтира на вече готово изделие.

Веригите се използват за ограничаване разстоянието на отваряне на интериорните врати.

LEAVE A REPLY