Home Здраве Защо трябва да ядем сушени плодове?

Защо трябва да ядем сушени плодове?

1500
0
SHARE

P4260411-1Всички плодове, за които се сетите са полезни, при това под всякаква форма на консумация. Най-често си ги хапваме пресни по препоръка на специалистите, но всъщност плодовете са полезни и под другите си форми. Най-често запознати биха ви казали, че някои плодове са по-полезни сушени от колкото пресни. Всички сушени плодове са изключително богати на някои полезни вещества.

А когато се изсуши плода всъщност тези вещества стават повече, отколкото ако е пресен. В нашата страна сушените плодове се консумират, въпреки, че не е достатъчно, тепърва последните години консумацията на сушените плодове става популярна сред младите. В повечето случаи сме свикнали сушените плодове да се консумират по Коледните празници и специални случаи, но не и в ежедневието. Най-често си хапваме сушени – кайсии, стафиди, сливи, ябълки, круши и фурми. Всъщност всеки един плод може да бъде изсушен в домашни условия. 

Защо да ги хапваме?

Отговор на този въпрос е бърз и лесен. В сушените плодове се съдържа бомба от витамин С, Е и желязо, както и  Калий и Магнезий. Тялото има нужда от тях и с консумацията на сушените плодове си набавяме нужното количество всеки ден и то с лекота. В 100 гр сушен плод има около 700 милиграма Калий, с изключение са бананите и кайсийте. При тях количеството на Калий стига до 1490 милиграма Калий.

Как и по колко?

Старайте се да си ги хапвате всеки дени то през цялата година. Ако може да си изсушите сами е добре, но може и да си ги закупувате. Порцията на ден е колкото ви се хапва, но не прекалявайте. Обикновено се препоръчва да се хапват на гладно, но в никакъв случай след хранене. Ако изядете дори 5 сушени кайсии след основно хранене ще забавите храносмилането. Около 100 грама на ден са достатъчни за тялото ви да си набави всичко.

 

LEAVE A REPLY