Home Всичко за жената Ето как да научите детето си да не се страхува от тъмното

Ето как да научите детето си да не се страхува от тъмното

Предлагаме ви няколко наистина ефективни начина, с които да промените този неприятен факт

1504
0
SHARE

Несъмнено един от основните страхове, с които се сблъсква детето, е този от тъмното. Това обикновено е просто период, през който малчуганът преминава. Родителите му трябва да проявят сериозно търпение и разбиране, за да може той успешно да пребори страха си. Именно затова и реакцията по това отношение е особено важна. Тъмното не бива да се използва за плашене. „Не ходи там, защото има мечка/чудовище“ е реплика, която може да насади в съзнанието на детето страх от тъмнината, с който то трудно да се справи. Много деца заспиват на светната лампа до късна възраст. просто защото никой не им е обяснил, че тъмното всъщност може да бъде много красиво.

Само по тъмно може да види звездичките на небето
Просто излезте с детето навън, когато вече е тъмно и му покажете звездите. Разкажете му интересни и увлекателни истории за съзвездията, за залязващото слънце, за луната. Само когато е тъмно, на спокойни места, могат да се видят и светулки. Децата ще се влюбят в тези прелестни светещи създания и страхът от липсата на светлина ще премине по естествен начин.

Звезди и вкъщи
Много добра идея е да залепите стикери на планети, призраци и светещи звезди по стените на детската стая. Добавяйте по една звезда всеки път, когато детето заспи, без лампата да бъде светната. Не пропускайте да похвалите смелостта му.

Светеща пижама
На пазара се предлагат много приятни, детски пижами, които дори светят в тъмното. За да може момиченцето да види светещата корона на принцесата, трябва да загасите лампата. за момченцата пък се предлагат варианти на светеща в тъмното пижама с робот.

Превърнете чудовищата в пухчета за сън
Децата си измислят какви ли не неща, когато не искат да заспят. Най-често смятат, че в стаята и под леглото им има чудовища. Това е и главната причина те да искат лампата да бъде светната, а мама и татко да стоят при тях. За целта направете забавна игра с тези измислени чудовища, като ги накарате да ви покажат къде в действителност са те. Имитирайте, че ги хващате с шепи и с едно духване, като с магия, ги превръщате в пухчета за сън.

LEAVE A REPLY