Home Начин на живот Главните причини за детската лъжа

Главните причини за детската лъжа

Психолозите са подбрали едни от най-често срещаните такива

1086
0
SHARE

Всички ние живеем в общество, където конкуренцията и състезанието доминират във всички сфери на живота. И в това няма нищо удивително, тъй като много деца още на 2-годишна възраст се стремят да бъдат първи и вече имат свое разбиране за важността на победата. Желанието да бъде по-способно и по-добро от другите, е една от главните причини детето да започне да лъже.

• Лъжата-манипулация

Всички родители желаят техните децата да израснат като честни хора, но също така всички се сблъскват с проблема детска лъжа. Защо детето лъже?

Лъжата е вид манипулиране. Понякога малчуганите лъжат, защото опитът им е показал, че лъжата е изгодна. Например детето показва на майката, че не обича по-малкото си братче и тя го притеснява по някакъв начин. Когато то й поднася явната лъжа, че вече го обича, майката го награждава с целувка. Изводът от подобна ситуация е съвсем логичен за детето: когато казваш истината си вредиш, а с помощта на лъжата лесно можеш да получиш нещо, което ти харесва.

• Лъжа от страх

Това е една от най-често срещаните детски лъжи, като причината за това е главно страхът от наказания или унижения. Детето измисля невероятни небивалици, за да се отърве от въпроси като това защо то не си прибира играчките, защо не си учи уроците и други подобни. Причините, които детето може да изтъкне, са различни – от баналното главоболие до приземяването на летяща чиния в съседния двор. И всичко това е само с една цел – да се отърве от упреците и наказанията.

• Лъжа в името на спасението

Има вероятност едно дете да лъже и от страх пред наказанието. Например, прибирайки се от улицата мокро до уши и цялото в синини, първият въпрос към него е “Бил ли си се?” Ако признае, родителите му най-често започват да му се карат. И детето започва да лъже. “Паднах”, ще отговори то в повечето случаи.

Специалистите-психолози са категорични, че разнообразните отговори биха могли да се разпределят в две разновидности: лъжем тези, които съжаляваме или тези, от които се страхуваме. Специалистите смятат, че по-често се лъже, когато е налице страх от наказанието.

LEAVE A REPLY