Home Здраве Вълшебните семена чиа

Вълшебните семена чиа

Семената чиа са от онези продукти, който могат трайно да се настанят в менюто Ви

1513
0
SHARE

Ако сте от дамите, които се интересуват от биопродуктите и здравословния начин на живот, значи ще Ви бъде интересно да научите няколко полезни неща за семаната чиа. Малките зрънца, които преди са се използвали предимно за декорация, днес вече имат отредено место в козметиката и храненето.

Ще Ви представим кратка информация за полезните състваки на семената. Първото, което трябва да знаете за чиа-та е, че те са семена от семейството на синапа. Те са богати на фирби и омега 3. Ако изпозлвате семента в кулинарията, значи ще се радвате да научите, че те спомагат за намаляването на глада. Те са добър приятел за дамите на диета, тъй като стумилират обмяната на веществата и по този начин премахват тлъстинките в талията, бедтата и ханша.

Семаната са богати на източници калций и магнезий. Това означава, че те укрепват ставите и костите. Съдържат естествен глутен, който стимулира енергията. Не на последно място – семаната чиа са основен източник на хидратация. Те са малки, а накиснати във вода я поемат и помагат за лесното освобождаване на излищните мазнини.

Специално внимание ще обърнема на това, че чиа-та може да бъде източник на алергени. Това означава, че ако сте алергични към синапеното семе, най-вероятно и семената чиа могат отключат алергична реакция като сърбене, глождене на очите, но също така и подуване. Ако сте от дамите с ниско кръвно, не е препоръчително да ги използвате, тъй като има вероятност да почувствате отпадналост.

Нарастващата популярност на нутри семената кара учените постоянно да ги изследват. Някои канадски учени смятат, че чиа-та съдържа химични елементи, които водят към пристрастяване. Това е недоказано и е просто хипотеза, която не омаловажава свойствата на семената. За да сте спокойно и сигурни в качествата на продуктите, ако желаете, може да си набавите чиа от биомагазините.

Вече стигнахме и до въпроса: Как да използваме семената? Отговорът е много прост – в зависимост от вашето въображение и потребността на тялото Ви. Имате пълната свобода за това как да изпозлвате чиа-та. Нутри семента имат ядков привкус. Ако ги добавите към киселото си мляко ще се получи много приятна пълнозърнеста закуска. Може да ги добавяте към вода или любим сок. Нужно е да прибавите една супена лъжичка чиа към чашата и да разбъркате. Оставете за десетина минути, за да може да поемат. След това може да се насладите на напитката.

Ако обичате да екпериментирате, може да си забъркате маска за лице – към семената може да добавите малко кисело мляко, лимонов сок и мед. Оставете да действа на лицето за около 15-20 минути и изплакнете с хладка вода.

Семента са подходящи за глутеновите диети. Може да поръсвате с тях салати, супи, ястия. Само не забравяйте, че не трябва да се прекалява с всичко хубаво. Изполвайте ги в умерени количества, за да може да се насладите на благоприятния им ефект, не само върху тялото, но и върху кожата

LEAVE A REPLY