Home Начин на живот Връзката преди брака – минало и настояще

Връзката преди брака – минало и настояще

Няма да говорим за това на път да стане отживелица ли е бракът или има още надежда за него

1482
0
SHARE

Да се спрем на връзките, които предхождат създаването на семейство и това какво са представлявали те в миналото и в наши дни.

През XX век, когато нашите баби и майки са били ухажвани, за секс преди брака е било почти невъзможно да се мисли.

Връзките с мъже са се изразявали предимно в ходене на сладкарница, кино и разходки. Евентуално е било допустимо държането за ръце и някоя целувка скришом от околните. След 2-3 месеца срещи от подобен род е следвало предложение за брак и годеж. Чак след тази официална и ритуална предистория се е стигало до съвместен живот и секс, а бракът е бил сигурната следваща стъпка. Съжителството без намерение за брак е било неприемливо, а ако една двойка е заедно дълго време или годежът се проточи, то те не са живеели под един покрив преди да се оженят.

В наши дни почти няма помен от подобни правила и един вид организация на отношенията във връзката. Ходенето по срещи и сексът не значат сериозни намерения и не водят към узаконяване на връзката. Често се наблюдава съжителство без брак или т.н. „пробен брак“, който е напълно достатъчен за голяма част от двойките и до сватба така и не се стига.

Семейството не е отживелица, то винаги ще съществува под някаква форма, но обстоятелствата около него се променят с времето.

Предимството на миналото е, че е носело голяма доза сигурност за бъдещето, но гаранция за успешен брак няма.

В настоящето с лекота отхвърляме една връзка без значение има ли деца от нея или не. Имаме възможност да си търсим късмета на принципа проба-грешка до когато решим, но това също не е гарантирано щастие.

Все още няма вярна или грешна формула, има само търсене на отговори и стремеж към любов.

LEAVE A REPLY