Home Всичко за жената Вкусна и здравословна скумрия от Джейми Оливър

Вкусна и здравословна скумрия от Джейми Оливър

Скумрия по средиземноморски със салата от киноа

2557
0
SHARE

Днес ще ви представим рецепта от едно от най-обичаните телевизионни лица и един от най-известните британски кулинарки експерти – Джейми Оливър. Оливър е определян като абсолютен феномен. Британецът успява да покаже на целия свят как в „Макдоналдс“ приготвят своите бургери, заведе дело срещу тях и го спечели. Джейми е борец за качествена и здравословна храна. Днес ще ви кажем как да приготвите вкусна и здравословна скумрия по средиземноморски със салата от киноа.

Като за начало сипвате  1 голяма чаена чаша киноа в тенджера и я залишате с обилно количество гореща вода. Овкусете със сол и половин лимон. Варете 10 минути. Прецедете киноата, изцедете сока на лимона и го изхвърлете.
Задължително използвайте прясна скумрия – 4 броя. Поставете рибите върху парче хартия. Направете разрези с нож, през 1,5 см, до костта нарибата, само от едната и страна. Поръсете рибите със сол, черен пипер и смлян кориандър. Оваляйте ги хубаво в подправките.
Сипете 1.5 с.л. зехтин в тиган и подредете и четирите скумрии. Пържете ги докато не се получи хрупкава коричка. Проверете, като повдигнете рибата откъм опашката й. Обърнете я и пържете до златисто и от другата страна.

Смачкайте с нож  2-3 скилидките чесън. Сложете ги в отделилата се мазнина от рибата в тигана заедно с листенца розмарин, задължителна съставка за вкусна риба. Запържете чесъна и розмарина, а след това ги разпръснете навсякъде около рибата.
Вземете различни сортове домати – биволско сърце, розови, жълти, оранжеви, чери домати. По-големите нарежете на шайби, а по малките на парченца. Оформете елипсовидна рамка от доматите върху дървена дъска.  По средата на дъската изсипете киноата. Нарежете на ситно една люта чушка и я разпръснете върху доматите и киноата. Посолете със сол и черен пипер и полейте със зехтин. Отгоре, напречно, подредете рибите, една до друга. Върху рибата разпръснете запържените чесън и розмарин.
Смесете в купичка кисело мляко и паста от хрян. Сипете по 1 с.л. от сместа върху всяка скумрия. Накрая поръсете платото с листа пресен босилек.

 

 

LEAVE A REPLY