Home Любопитно Важни съвети за концентрация

Важни съвети за концентрация

Когато се научите да разпознавате преживяванията, каращи ви да бъдете разконцентрирани, едва тогава можете да работите директно върху тях.

1149
0
SHARE

Не успявате да работите повече от един час, без да отворите Facebook профила си? Започвате да отброявате времето до обедната почивка още от 9 сутринта? Не бързайте да се притеснявате, защото в днешно време повечето хора имат проблеми с разсеяността. Проучване на Microsoft показва, че средният обхват на човешкото внимание се е равнявал на 12 секунди през 2003 г., но през 2013 г. е намалял на 8.

Специалистите препоръчват различни начини, чрез които да развиете умението си да се концентрирате за по-дълго време.

1. Развийте интерес към задачата, върху която работите
Ако се налага, си измислете някаква история, но когато действително се вълнувате от работата си, това изключително много помага за фокусирането върху дадено нещо.

2. Съобразете графика си с равнищата си на енергия
Преценете кога се чувствате най-енергични през деня и кога не. Можете също да начертаете таблица за всеки ден в рамките на една седмица. Старайте се да работите върху задачите, изискващи повече концентрация и във времето, когато по принцип сте по-енергични. Докато презареждате, вие може да се заемате с не толкова натоварващи дейности, като например да си проверявате пощата.

3. Упражнявайте се да слушате музика внимателно
Мнозина са се опитвали да слушат различен тип музика за фон, докато се концентрират върху това, което работят. Но един от потребителите в Quora – Ачинтя Пракаш, препоръчва слушането на музика без никакви странични дейности. Голям процент хора не умеят да се концентрират само върху един инструмент и в действителност да разбират какво се случва. Просто опитайте! Това добавя ново измерение към музиката, която слушате и разширява вкусовете ви.

4. Определете разсейващите сигнали
Желанието за бягство обикновено е причината за отклоняването на вниманието, тъй като може да сте претоварени или просто отегчени. Всеки човек реагира е различно. Когато се научите да разпознавате преживяванията, каращи ви да бъдете разконцентрирани, едва тогава можете да работите директно върху тях.

LEAVE A REPLY