Голяма популярност придобиха с времето т.н. суперхрани.
Оказва се, че нашият принос в тази област е доста сериозен. Ако можем да ги класифицираме като български суперхрани, то такива у нас има поне 22 на брой.
Това са: мед, пчелен прашец, лимец, магданоз, лапад, коприва, глухарче, спанак, тученица, хинап, черница, овчарска торбичка, живовляк, ряпа, бадеми, орехи, шипка, люцерна, хризантема, самобайка, глог.
Използването им в нашето ежедневно меню може значително да подобри здравето ни, да повиши жизнения тонус и да изчисти организма от натрупани токсини.
Може да си приготвите закуска за шампиони от: 5-6 с.л. овесени ядки накиснати в студена вода от вечерта или запарени с гореща за няколко минути (без варене), 1-2 ч.л. чист мед, 100 гр. ягоди, череши, праскови или друг любим сезонен плод по избор, 20 гр. орехи и 20 гр. бадеми като ядките са задължително сурови, може даже смлени.
За обяд или вечеря си пригответе салата „Табуле“ от магданоз или салата от спанак, леко основно с лапад или коприва, хапнете черници. Като нещо между храненията може да си приготвяте зелено смути с поне 3-4 от посочените горе български суперхрани.
Направете си чай от шипки, хризантеми, глог, самобайка и пийте от него топъл с мед или като студен чай подходящ в летните дни.
Ето по този начин лесно и без големи разходи може да съставите меню за цял един ден, което да ви зареди или да включите полезни елементи в обичайното си хранене.